Iværksætter – hvordan tager man springet?

Du går med en idé, og har måske testet den lidt af på dine venner og familie. Men hvordan tager man springet fra de løse tanker om at blive iværksætter til rent faktisk at satse alt? Her er fem gode råd til hvordan jeg gjorde.

 
 
 

Der er mange måder at være iværksætter på. Det er lidt som om, der de seneste år er blevet sat meget fokus på, hvordan man skal gøre det, hvis man vil have succes; arbejde 23 timer i døgnet, gå glip af alle mærkedage med familien og sove på en sofa hos en ven, fordi man ikke har råd til sit eget sted. Jeg oplever nogle gange at der er prestige i at fortælle, hvor meget man arbejder, hvor mange kompromis, man indgår, og hvor hårdt det er.

Misforstå mig ikke. Det er hårdt at være iværksætter. Men det var da også nogle gange hårdt da jeg havde et ‘almindeligt’ 8-16 kontor job. Der er bare nogle andre ting på spil for mig i dag. Det gør ondt på en helt anden måde, hvis jeg begår en fejl. Jeg øver mig i ikke at tage kritik personligt. Men det at være iværksætter er også det absolut fedeste i verden efter min mening. Det at bygge noget op fra bunden. Se det vokse. Det betyder alt i hele verden.

Når jeg står med smagsprøver eller til madmarkeder og taler med folk omkring Syltet, får jeg ofte at vide, at det er enormt modigt, det jeg har gjort. Jeg kan godt forså det kan virke sådan. Men det føles ikke sådan. Inden jeg startede Syltet lovede jeg mig selv to ting; Jeg må ikke sætte mig selv så hårdt økonomisk, at jeg ikke kan komme ud af gælden inden for en overskuelig fremtidig OG jeg skal altid betale mine regninger. Det er OK at fejle. Og måske Syltet ender med at være en bedre idé på papiret end i virkeligheden. Men det skal ikke gå ud over andre end mig selv. Og de to punkter har jeg stadig med mig. Med ud over en smule mod, så er der fem punkter, som har hjulpet mig med at tage springet. De kommer her:

1. Hav et godt produkt og en god plan

Det siger måske sig selv. Men jeg ser ofte, at man glemmer det lidt. Typisk er man god til at udvikle produktet eller god til forretningsdelen. Sjældent begge dele. Og det skal man altså. Dit produkt skal være helt vildt godt, og i min optik noget andet end det, de andre laver. Men det betyder ikke, at det skal være 100% perfekt. Spørg andre omkring produktet og få feedback. Og lav så en god forretningsplan. Hvad vil du med produktet? Hvem skal købe det? Osv.

2. Start stille og roligt

Som iværksætter synes jeg, det er nemt at forestille sig, hvor man gerne vil hen med produktet. Jeg ved i hvert fald godt, hvad jeg håber Syltet bliver til. Og som fødevareproduktion drømmer jeg om store køleskabe og palleløftere. Men min strategi har været at starte stille og roligt, og så bygge det op. Tage de rigtige beslutninger, også selvom det gik for langsomt. Hellere have en sund virksomhed end blive for stor for hurtigt og miste overblikket. Det er nemlig langt nemmere at rette fejl, når du er lille end når du er stor.

3. Spørg om hjælp

Der er enormt mange beslutninger, der skal tages. Og ofte inden for emner, som du formentlig ikke ved så meget om. Man kan jo ikke vide det hele. Men det er der heldigvis nogle andre, der så gør. Jeg har mødt de sejeste mennesker, som har hjulpet mig på vej! Det er helt vildt hvor mange, der har hjulpet eller tilbudt deres hjælp og det betyder alverden. Men du får ikke hjælp, hvis du ikke tør spørge. Så spørg om hjælp til dem, du tænker kan hjælpe dig videre på dit eventyr. Husk at vær forberedt og vid, hvad du tænker de skal hjælpe dig med. Og så skal man efter min mening også huske at give hjælpen videre og hjælpe der hvor man selv kan.

4. Overvej om du skal starte det sammen med nogen

Jeg startede min virksomhed alene, og har ofte savnet nogle at dele det hele med. Jeg siger ikke, at du absolut skal starte sammen med nogen. Det kan naturligvis også give komplikationer, for så er I flere om at bestemme, og I kommer selvsagt ikke til at være enige om alt. Det kræver i hvert fald rigtig gode overvejelser, om du vil starte alene eller med nogen. Og hvem det så eventuelt skal være. En ven? Eller én du kun kender professionelt? Sørg for, at have en god aftale på plads INDEN i går i gang. Og få allerhelst en god advokat til at kigge på det. Man forestiller sig ikke, at der sker noget dårligt. Men hvad nu hvis.

5. Lær af dine fejl

Du kommer til at begå mange fejl. Og det kommer til at gøre ondt. Jeg ved, det er en kliché, at sige, man bare skal lære af dem. Det er noget, som jeg stadig øver mig i. Man skal selvfølgelig gøre sig umage for, at der ikke sker fejl. Det er klart. Men når der nu gør, så kan du lige så godt vende det til noget positivt og lære af det. Der kommer til at være mange opgaver, som du ikke har siddet med før, og du kan jo ikke vide alt om alt.

 

Jeg håber, du kan bruge ovenstående guide til hvordan man tager springet som iværksætter. Og hvis du er nysgerrig på min historie, kan du læse den her.