5 madbøger du skal læse

 

Forleden skrev jeg min top 10 over mine favorit kogebøger. Men der er lige et par madbøger, som jeg virkelig også holder af, og som ikke kom på listen, fordi det ikke er en decideret kogebog, Det er lidt blandet landhandel af skønlitteratur, biografier mv. Men hvis du er interesseret i mad, så er det her altså 5 madbøger, du skal læse.

 

1. Mad About Copenhagen

Mad About Copenhagen har i mange år været én af mine absolut yndlingssteder på Instagram. De skriver selv at det er ”Quality gossip about Copenhagen’s food scene”, og som madnørd var det jo lige noget for mig. 

Ad omveje blev Hazel, som startede Mad About Copenhagen, én af mine rigtig gode veninder, så jeg var pavestolt, da de udkom med denne bog. Hazel og Marie (som senere kom med på holdet) kæmpede en inspirerende kamp som fødevareiværksættere, og det var spændende at følge. I dag er Mad About Copenhagen ikke aktive længere, men bogen er stadig til salg og deres Instagram er bestemt stadig et scroll værd. 
Bogen  er enormt velskrevet, ja nærmest poetisk til tider med små finurligheder i sproget, og man kan bestemt mærke at Hazel kommer fra England (den er på engelsk). Den omhandler nogle af deres favoritsteder/personer/retter. Jeg ved, de ikke har vildt mange eksemplarer tilbage, så du skal skynde dig, hvis du vil have fat i en bog. Den koster 299 kr. og kan bl.a. købes her.

 

 

2. Francis Cardenau og Svend Rasmussen – Kokken der fik nok

Francis Cardenau behøver ingen yderligere introduktion, og hvis du bare ved lidt om mad, så har du sikkert set eller hørt om Francis. Jeg har haft den ære at møde ham flere gange, og forstår sagtens hvorfor han er kendt for sit gode humør og hjælpsomme sind. 

Bogen omhandler Francis’ liv helt tilbage da han startede som kokkelev i Frankrig og helt frem til hans liv som Michelinkok i Danmark. Det er en meget ærlig og brutal fortælling, og dén slags bog man slet ikke kan stoppe med at læse, før man er færdig.

 

 

3. Martin Kongstad – Kokken der holdt op med at rødme

Kokken der holdt op med at rødme er en fiktiv historie om kokken Magne Oldenberg’s vej mod Michelinstjernen. Med en far der er kok og har været det altid, skal Magne først ud af farens greb, før han kan finde sig selv. Han får hjælp af Madeleine, en betagende kvinde, der også har mad i årerne. 

Det fremgår tydeligt, at Martin Kongstad kender den danske (og internationale) restaurantscene. Der bliver nemlig flittigt nævnt restauranter, restautører, madanmeldere osv. fra ’den virkelige verden’. Den er enormt velskrevet og i et perfekt tempo, der både fik mit hjerte til at hamre lidt ekstra, når Magne kørte en stresset service og til at få våde øjne, når det ikke helt går som planlagt for Magne og Madeleine. 

Bogen handler om, hvad man må give afkald på for at få succes. Den handler om kærlighed, om forældresvigt og Michelinabbitioner, og er sådan en bog jeg vil læse igen og igen. Den er bare virkelig, virkelig god!

 

 

4. Ole Troelsø – Danmarks Gastronomiske Revolution

Ole Troelsø er gastronomiredaktør på Børsen, og har været anmelder siden 2001, så han ved det meste der er værd at vide om mad. Jeg har skrevet speciale fra CBS om det nordiske køkken og er derfor meget optaget af den gastronomiske rejse, som Danmark har været på de seneste årtier. Et must-read hvis du vil vide mere om, hvor vildt en udvikling Danmark har været igennem.

 

 

5. Anthony Bourdain – Kitchen Confidential

Denne bog er en forlængelse af en artikel i the New Yorker ”Don’t Eat Before Reading This”, som Anthoney Bourdain udgav i 1999. 

Det er en meget ærlig bog om hvordan det er at være kok i NYC. Med tips om, hvilke dage du ikke bør bestille fisk på en restaurant til hvilke dage man skal spise ude i NYC. Man kommer helt med ind i køkkenet, og der bliver ikke lagt låg på noget. På godt og ondt. Bogen blev en kæmpe besteller i hele verden, og Anthony Bourdain blev et ’name to remember’.Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort