Fra idé til virksomhed – Hvad jeg har lært som iværksætter

ENTREPRENEURSHIP FOOD FOOD STARTUP FØDERVARER IVÆRKSÆTTERI STARTUP

 

Hvordan går man fra at have en idé til at starte en virksomhed? Iværksætteri er et emne, der ligger mig meget på sinde. Så meget, at jeg endda i flere omgange har været så heldig at holde foredrag om det. For i min tid som iværksætter har jeg ofte oplevet, at folk fortæller mig en god idé de selv har fået til en virksomhed, men af én eller anden grund, gjorde de ikke noget ved det. 

Det ærgrer mig. Selvfølgelig, skal man kun starte en virksomhed, hvis man har lyst. Og der kan være uendelig mange grunde til, at man ikke starter. Men hvordan går man fra idé til virksomhed? Her er de fem vigtigste ting, jeg har lært som iværksætter.

 

1. Hav et godt produkt og en god plan

Det siger måske sig selv. Men jeg ser ofte, at man glemmer det lidt. Typisk er man god til at udvikle produktet eller god til forretningsdelen. Sjældent begge dele. Og det skal man altså. Dit produkt skal være helt vildt godt, og i min optik noget andet end det, de andre laver. Men det betyder ikke, at det skal være 100% perfekt. Spørg andre omkring produktet og få feedback. Og lav så en god forretningsplan. Hvad vil du med produktet? Hvem skal købe det? Hvorfor? Og så videre. Selvom din forretningsplan kommer til at ændre sig hele tiden, så er det en god hjælp til at gøre sig nogle tanker. Med til planen hører også en grundig markedsundersøgelse – hvad findes derude i forvejen og hvordan smager dine konkurrenters produkter? Det hjælper dig med at kunne differentiere sig fra dem.

2. Start stille og roligt

Som iværksætter synes jeg, det er nemt at forestille sig, hvor man gerne vil hen med produktet. Jeg ved i hvert fald godt, hvad jeg håber Syltet bliver til. Og som fødevareproducent drømmer jeg om store køleskabe og palleløftere. Men min strategi har været at starte stille og roligt, og så bygge det op. Tage de rigtige beslutninger, også selvom det gik langsomt. Hellere have en sund virksomhed end blive for stor for hurtigt og miste overblikket. Det er nemlig langt nemmere at rette fejl, når du er lille end når du er stor.

3. Spørg om hjælp

Der er enormt mange beslutninger, der skal tages. Og ofte inden for emner, som du formentlig ikke ved så meget om. Man kan jo ikke vide det hele. Men det er der heldigvis nogle andre, der så gør. Jeg har mødt de sejeste mennesker, som har hjulpet mig på vej! Det er helt vildt hvor mange, der har hjulpet eller tilbudt deres hjælp, og det betyder alverden. Men du får ikke hjælp, hvis du ikke tør spørge. Så spørg om hjælp til dem, du tænker kan hjælpe dig videre på dit eventyr. Husk at vær forberedt og vid, hvad du tænker, de skal hjælpe dig med. Og så skal man efter min mening også huske at give hjælpen videre, og hjælpe der hvor man selv kan.

4. Overvej, om du skal starte alene eller sammen med nogen

Jeg startede min virksomhed alene, og har ofte savnet nogle at dele det hele med. Jeg siger ikke, at du absolut skal starte sammen med nogen. Det kan naturligvis også give komplikationer, for så er I flere om at bestemme, og I kommer selvsagt ikke til at være enige om alt. Det kræver i hvert fald rigtig gode overvejelser, om du vil starte alene eller med nogen. Og hvem det så eventuelt skal være. En ven? Eller én du kun kender professionelt? Sørg for, at have en god aftale på plads INDEN i går i gang. Og få allerhelst en god advokat til at kigge på det. Man forestiller sig ikke, at der sker noget dårligt. Men hvad nu hvis.

5. Lær af dine fejl

Du kommer til at begå mange fejl. Og det kommer til at gøre ondt. Jeg ved, det er en kliché, at sige, man bare skal lære af dem. Det er noget, som jeg stadig øver mig i. Man skal selvfølgelig gøre sig umage for, at der ikke sker fejl. Det er klart. Men når der nu gør, så kan du lige så godt vende det til noget positivt og lære af det. Der kommer til at være mange opgaver, som du ikke har siddet med før, og du kan jo ikke vide alt om alt. Det handler om, at lave så små fejl som muligt.

Jeg håber, du finder mine råd brugbare, og hvis du har lyst til at læse mere om min iværksætterhistorie og hvordan jeg gik fra idé til virksomhed på ganske kort tid, så læs med her. Hvis du er iværksætter og har brug for mere input fra andre, så meld dig ind i Dansk Iværksætterforening. Det koster ikke noget, og der er masser af inspiration at hente.


Hvis du andre tanker om, hvordan man går fra idé til virksomhed elle vil dele din egen erfaring, så skriv gerne i kommentarfeltet.Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort