Hvorfor er det bedst at spise grøntsager i sæson?

GRØNTSAGER SÆSON

 

Hvor er det egentlig bedst at spise grøntsager i sæson? Det er noget, der ofte er i medierne. Altså det dér med at spise grøntsager i sæson. Os der arbejder med mad kan rigtig godt lide at tale om det. Men det er lidt af en jungle at navigere i. Så hvad handler det om, og hvorfor er det så vigtigt? Hvad har det egentlig af betydning? Det vil jeg forsøge at give svaret på her. 

1. Det er bedre for miljøet… måske

COOP har i deres analyse af danskernes madvaner 2016 fundet ud af, hvilke grøntsager vi danskere har spist mest af i 2016. Det var: tomat, kartofler, agurk, peberfrugt, gulerødder og løg. I den rækkefølge. Jeg tænker, de andre supermarkeder nok har nogenlunde samme rækkefølge. De 6 grøntsager står for halvdelen af salget af grøntsager! Det er egentlig ret vildt. Og det er jo alle sammen grøntsager, vi kan lave herhjemme. 

Til gengæld er vi også ét af de lande der spiser flest avokadoer per indbygger. Kun overgået af Mexico og USA. Det skriver FødevareWatch om her. Avokadoer er jo ikke noget, vi kan dyrke herhjemme, og derfor har den været udskældt for at være en klimaforbryder. Den primære grund er, at det kræver ret meget vand at producere en avokado (omkring 70 liter, hvor en tomat kræver 5 liter vand), og så er den over forholdsvis kort tid blevet så populær, at man fælder store dele skov f.eks. i Mexico for at kunne følge med den store efterspørgsel. 

Umiddelbart vil det være oplagt, at det er bedre at spise et dansk æble end et spansk, da transporten derved er markant kortere. Men der er også forskere der siger, at avokado regnskabet ikke er helt så enkelt. Og så synes jeg, det bliver lidt svært at finde ud af, hvad der så er bedst. MEN; uanset hvad så belaster det altså klimaet mindst muligt, hvis du spiser grøntsager og frugter fra Danmark. 

2. Det smager markant bedre

Findes der noget bedre end smagen af et friskplukket dansk jordbær? Det smager af sol, sommer og ferie. Helt som det er, eller med fløde på. Mums! 

Klip til de jordbær, der ligger i køledisken i januar. Eller de ligner måske jordbær, bare 3-4 gange så store som de burde være og så smager de ikke rigtig af noget. Derudover har der været fokus på, at de spanske jordbær bliver lavet af illegale indvandre, der bor under kummerlige forhold og at jordbærrene vandes med vand fra ulovlige brønde. Det kan du læse her og her.

Så det er altså ikke bare lidt bedre – det er en markant bedre smag ved de råvarer, vi producerer herhjemme lige fra æbler til jordbær og kartofler. Når grøntsagen er i sæson i Danmark, så er den altså bare bedst. 

3. Butikkerne sælger det, vi forbrugere køber

Vi stemmer med vores pengepung. Sådan er det bare. Og så længe vi bliver ved med at købe udenlandske grøntsager, så er det til salg. 

Jeg har længe været fascineret over, at det er indkøberne i supermarkederne, der bestemmer hvilke grøntsager, vi kender til. F.eks. er det virkelig svært at finde friske asier i supermarkederne. Mange ved slet ikke, hvordan en asie ser ud, når den er frisk! Nogle supermarkeder er bedre til at prøve det af og have et bredt udvalg, men det er altså sjældent! Og det synes jeg er lidt ærgerligt. For så er det jo de samme ting, vi spiser igen og igen. 

4. Det er som udgangspunkt billigere

Dette er klassisk udbud/efterspørgsel. Når der er mange råvarer, så er de også billigere. Så når kartoffelsæsonen er på sit højeste, så får du også de bedste priser. 

5. Du spiser mere varieret

Det siges, at vi har ca. 12-16 opskrifter, som vi laver igen og igen. Måske med små variationer, men det er faktisk det. Super kedeligt! Så ved at spise danske råvarer i sæson, så får du også mulighed for at øve dig i nye retter med alle de friske grøntsager.

5. Du støtter danske landmænd og producenter

Dette er, udover smagen, nok det vigtigste punkt for mig. Jeg vil da meget hellere støtte lokalt i Danmark, hvor det er muligt. Der er så mange ildsjæle, som virkelig brænder for det, de gør. Og de fortjener al den støtte, som de kan få. Det kunne være Kiselgaarden, Skyttes, Torup Bakkegaard eller Søren Wiuff. Du kan også kigge nærmere på Fresh.Land, som samarbejder direkte med udenlandske landmand f.eks. med appelsiner og citroner.

Hvis du kunne lide denne artikel, vil du måske også finde andre af mine blogindlæg interessant. Du kan finde dem her.Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort